Geschiedenis (Nederlands)

Français English

Kunstmatig rif ontwikkelings Project

Costa Rica’s Ecologie en natuurlijke schoonheid

Costa Rica wordt internationaal erkent en staat bekend om zijn beleid voor behoud van natuurlijke leefomgevingen, zijn biodiversiteit en zijn uitgebreide nationale parken system.  Toeristen uit alle hoeken van  de wereld komen naar Costa Rica om deze parken te bezoeken, die zich uitgebreid hebben over  land en op zee. Door  middel van Coco’s Island, de grootste trots van het land, wordt constant naar voren gebracht hoe Costa Rica waarde hecht en bescherming biedt aan de biodiversiteit van dit milieu vriendelijke land.

Wereldwijd is er een verlies aan natuurlijke leefomgevingen voor vissen, koralen en ander onderwater leven. Dit is vaak het gevolg van overbevissing en kreeften kwekerijen, maar ook natuurlijke rampen en andere menselijke activiteiten ( industrie vervuiling, rioolslib afvoer, overbemesting, etc. ) leveren hun bijdrage aan het verlies van natuurlijke leefomgevingen.

De Playa Hermosa Vereniging

De Playa Hermosa Vereniging in Guanacaste, jaarlijkse winnaar van de Blauwe Vlag troffee, strijdt constant voor het behoud van natuur en moedigt ook de biodiversiteit aan. Een onderdeel van de doelen voor 2010 was de ontwikkeling van een kunstmatig rif rond een gezonken wrak in de baai. De vereniging heeft een officiele vergunning aangevraagd bij de overheid om dit kunstmatig rif te bouwen. De vereniging is uitermate trots op het feit dat dit de eerste officiele vergunning is die de overheid uit gegeven heeft voor het bouwen van een kunstmatig rif.

Kunstmatig Rif selectie

Wanneer iemand zich voorneemt om een kunstmatig rif te bouwen, kan zijn gedachte nog wel eens op hol slaan. Menselijke logica over het bouwen van een leefomgeving voor vissen is puur subjectief en soms  geheel ongepast voor het onderwater leven. Sommige riffen zijn gebouwd van autobanden (wat absoluut ongepast is vanwege het gif dat het rubber afgeeft wanneer het in contact komt met zout water) en sommigen zijn zelfs van hele auto’s gebouwd. Ons doel echter, was het verzekeren dat vis en ander onderwater leven, zoals krabben, octopussen, etc., die zoeken naar een plaats om te leven en te reproduceren,  de best mogelijke natuurlijke omgeving kregen. Wij hebben gekozen voor sintel blokken omdat deze blokken een stuk handelbaarder zijn dan auto’s of andere zware industrieele producten. Een andere reden was dat deze blokken direct beschikbaar waren. De vis omgevingen zijn gevormt als een “igloo” en een “rups” die de beste natuurlijke vorm bieden voor vissen om te leven, voort te planten en bescherming te zoeken.

Rif lokatie

In 1985, een 18 meter lange tonijn vissersboot uit Mexico was verankerd dicht bij het strand Playa Hermosa. Een brand brak uit op het schip dat grote schade aanrichtte, waardoor het schip zonk. In 2002 wistten vissers uit Playa Hermosa de lokatie van de boot te achterhalen en hielpen bij het vinden van het wrak. Het wrak heeft een Z-N richting. Aan de zuid kant bevindt zich een vat met netten en touwen dat geheel bedekt is met planten en koraal, in het midden bevindt zich de motor en enige mechanische onderdelen van de visarmen. Aan de andere kant, het noorden, bevindt zich een metalen kubus van ongeveer 35 kubieke meter dat hoogstwaarschijnlijk een brandstof tank is. Het wrak ligt ongeveer 400 meter ten westen van het strand, gezien vanaf  de eerste parkeerplaats van de eerste ingang van Playa Hermosa. Het ligt op een diepte van ongeveer 6 tot 9 meter, afhankelijk van het getijde. 12 visomgevingen in de vorm van de igloo blok structuur zijn gevestigd om het wrak heen.

Het onderwater leven op deze lokatie

Het onderwaterleven rondom het wrak heeft zich tegenwoordig goed gevestigd. We hebben een lijst ontwikkeld, die alleen nog niet compleet is. We zullen met locale en buitenlandse onderwater biologen samenwerken om alle verschillende soorten te identificeren die zich gevestigd hebben. Een uiteindelijke lijst zal er nog komen. Hieronder staan een aantal soorten die er gevonden zijn:

DOG SNAPPER

TRUMPET FISH

NEEDLE FISH

PANAMIC MORAY

BUMPHEAD PARROT FISH

BARBERFISH

ANGEL CORTES

BLUNTHEAD TRIGGER

SERGEANT MAJOR

MOORISH IDOL

CARDINAL FISH

PORKY PINE PUFFER

SCISSOR TAIL DAMSEL

ROCK FISH

SCORPION FISH

GUINEA FOWL PUFFER

BOX FISH

JACKS (all kinds)

SPOTTED EAGLE RAY

ROUND RAY

SOUTHERN STING RAY

WRASSES

SOLDIER FISH

CORVINA

MEXICAN GOAT FISH

Er bevinden zich zoveel scholen hele kleine ( Poot ) vissen dat een locale duikschool , Diving Safaris, besloten heeft deze duiklokatie “de kinderkamer” ( in het spaans, “El Vivero” ) te noemen. Het is overduidelijk dat verschillende soorten vis deze plek voor kuitschieten, voorplanting en bescherming gebruiken.

We zoeken  contact met verschillende universiteiten om onderwater biologen te vinden voor verdere identificatie van het onderwater leven en voor andere wetenschappelijke aspecten van het project.

Het toeristische aspect

De vereniging hoopt dat de lokatie gebruikt gaat worden door duikers maar ook door snorkelaars vanaf het strand.

De toekomst

Het kunstmatig rif project  zal zich blijven ontwikkelen in een gefaseerde aanpak. Fase 1, de hedendaagse fase, is bedoeld voor het ontwikkelen van 12 vis omgevingen (volbracht). Fase 2 is het toestemming vragen bij de overheid voor het uitbreiden van het rif, om nog meer mogelijkheden tot ontwikkeling van het onderwaterleven te bieden. Fase 3 zal het ontwikkelen van vis leefomgevingen aan de noord kant, dichter bij het strand zijn, zodat het toegankelijker wordt voor snorkel trips. Het mooie van Playa Hermosa is dat het bestaat uit een vlakke bodem, wat gunstig is voor het plaatsen van betonnen blokken.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: